6 korzyści zdrowotnych płynących z ghee i jak zrobić ghee w domu

26 stycznia 2022 Gotowanie

Ghee jest zdrowym źródłem tłuszczów nasyconych, które mogą dostarczyć organizmowi wielu witamin, minerałów i składników odżywczych.

Ghee jest rodzajem klarowanego masła, które wytwarza się poprzez gotowanie na wolnym ogniu masła, aż osiągnie ono wysoką temperaturę około 485°F. W tej temperaturze substancje stałe mleka i woda oddzielają się od siebie, pozostawiając jasną ciecz zwaną ghee.

Tradycyjne dla Indii i podstawowe składniki kuchni indyjskiej, południowo-wschodniej i bliskowschodniej, korzyści zdrowotne ghee, jego aromatyczny smak i lekko orzechowy posmak sprawiły, że stał się ulubionym składnikiem w wielu gospodarstwach domowych na całym świecie.

Spis treści

  • Czy Ghee jest dobre dla Twojego zdrowia?
  • 6 korzyści zdrowotnych płynących z Ghee, o których powinieneś wiedzieć
  • Jak zrobić ghee w domu - Przepis
  • Streszczenie

Czy Ghee jest dobre dla Twojego zdrowia?

Ghee jest źródłem tłuszczów nasyconych. Rola, jaką odgrywają tłuszcze nasycone w chorobach układu krążenia, jest przedmiotem ciągłej debaty wśród ekspertów w dziedzinie zdrowia. Jednak organizm ludzki nie może funkcjonować bez tłuszczów nasyconych.

Podczas gdy nadmierna ilość tłuszczów nasyconych jest niezdrowa, jest ona niezbędna w ograniczonych ilościach. Tłuszcze nasycone i prawidłowe funkcjonowanie mózgu są ze sobą ściśle powiązane. Tak więc, podczas gdy ghee zawiera tłuszcze nasycone, użycie ograniczonej ilości ghee może zarówno wzmocnić smak potraw, jak i dostarczyć niezbędne tłuszcze do organizmu.

Z tego wynika, że większość normalnych ludzi będzie doświadczać, niewielkich lub żadnych problemów zdrowotnych związanych z konsumpcją ghee. Nie dotyczy to jednak osób, które są już predysponowane do pewnych chorób dziedzicznych, takich jak choroby serca. Predyspozycje te mogą wynikać z czynników genetycznych lub innych czynników.

6 korzyści zdrowotnych płynących z Ghee, które powinieneś znać

Ghee nie jest tylko składnikiem używanym do gotowania, ale częścią dziedzictwa Indii w zakresie tradycyjnej medycyny - ajurwedyjskiej tradycji leczenia. W czasach starożytnych ghee było uważane za pokarm święty dla bogów. I tak właśnie ghee zaczęło znajdować zastosowanie we wszystkim, od zapalania lamp, przez wykorzystanie w rytuałach religijnych, po spożywanie jako suplement zdrowotny.

Jak się okazuje, ghee ma wiele do zaoferowania pod względem zdrowotnym:

#1 Pozytywnie wpływa na układ nerwowy

Ghee pozytywnie wpływa nie tylko na centralny układ nerwowy w mózgu, ale także na jelitowy układ nerwowy w jelitach.

Ghee zawiera wiele witamin i minerałów, które regulują i naprawiają wyściółkę jelit, co z kolei jest ważne dla zdrowia mózgu, jak również.

#2 Bogate źródło kwasu masłowego

Ghee jest bogatym źródłem kwasu masłowego. Kwas masłowy jest rodzajem krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który poprawia i wspiera bakterie probiotyczne, które są obecne w żołądku. Ghee ma również dodatkowe korzyści, takie jak równoważenie ilości kwasu solnego obecnego w żołądku i wspomaganie produkcji żółci w wątrobie.

#3 Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3

Są to również tak zwane niezbędne kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie wytworzyć i które muszą być dostarczane z pożywieniem.

Ghee jest bogate w DHA, rodzaj kwasu tłuszczowego omega 3, który został powiązany z rozwojem mózgu, zmniejszeniem stanu zapalnego, spowolnieniem procesu starzenia się i wieloma innymi funkcjami.

#4 Ważne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Ghee jest bogatym źródłem ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, E, K2 i D.

Ciało wchłania witaminy rozpuszczalne w tłuszczach najlepiej, gdy osoba spożywa je z pokarmami o wyższej zawartości tłuszczu, takimi jak ghee. Witaminy te mają wiele funkcji, takich jak poprawa odporności, dobry wzrok i dobre działanie przeciwutleniające.

#5 Skoniugowany kwas linolowy

Znany również jako CLA, kwas ten jest znany ze swojej zdolności do zmniejszania guzów w organizmie, obniżania ilości cholesterolu we krwi oraz poprawy i stabilizacji ciśnienia krwi. Ghee jest dobrym źródłem CLA.

#6 Silne zdolności antyoksydacyjne

Obecność witaminy E zapewnia ghee potężne zdolności antyoksydacyjne.

Ghee jest również znane z tego, że jest dobre dla skóry, jak również dla włosów. Ludzie nie tylko spożywają ghee, ale używają go do robienia domowych maseczek na twarz, maseczek do włosów i innych. Ponieważ ghee zachowuje swoją integralność strukturalną w bardzo wysokich temperaturach gotowania, staje się doskonałym składnikiem do wykorzystania w potrawach, które obejmują smażenie, sauteing, i innych technik, które obejmują gotowanie na dużym ogniu.

Ghee jest zarówno popularnym źródłem niezbędnych składników odżywczych, jak i ważnym składnikiem aromatyzującym w wielu współczesnych potrawach. Popularne programy dietetyczne, takie jak dieta Keto, między innymi, doprowadziły już wielu ludzi do tego pysznego składnika.

Jak zrobić ghee w domu - Przepis

Ghee może być drogie w zakupie, ale można je łatwo zrobić w domu, stosując się do kilku prostych kroków.

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czasgotowania: około 15 minut

Składniki:

  • Masło - 250g
  • Rondel
  • sitko
  • Serniczki

Metoda:

  • Masło kroimy w równą kostkę.
  • Włóż je do rondelka.
  • Podgrzewaj masło na średnim ogniu, aż się rozpuści.
  • Doprowadzić rondel do wrzenia i pozwolić masłu redukować się przez maksymalnie piętnaście minut.
  • W tym czasie uważaj, aby się nie spieniło.
  • Kiedy zawartość patelni spieni się po raz drugi, wyłącz ogień.
  • Odstaw na 3 minuty.
  • Przecedzić zawartość przez drucianą siatkę wyłożoną płótnem serowym.

Złocistożółty płyn, który otrzymujesz to ghee.

Podsumowanie

Ghee jest ważnym źródłem niezbędnych składników odżywczych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dobrych tłuszczów nasyconych. Ghee zostało również powiązane z utratą tłuszczu, więc każdy, kto chce utrzymać zdrową dietę bez utraty ważnych tłuszczów powinien zwrócić się do ghee.

Tags: clarified buttergheehealth benefits of gheehow to make ghee recipeis ghee good for health?

26 stycznia 2022 Gotowanie